Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zöldek EU-eljárást akarnak Magyarországgal szemben is

MTI
2006.07.17. 21:09
Több környezetvédelmi csoport is felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson eljárást 11 uniós tagország, köztük Magyarország ellen, a folyóvizek tisztaságának védelmét szolgáló irányelvek alkalmazásának hiányosságai miatt.

A 17 környezetvédelmi csoport - élükön a WWF-fel, illetve a European Environment Bureau-val (EEB) - azt vetik az érintett országok szemére, hogy nem alkalmazzák teljes mértékben a "szennyező fizet" elvet, azaz azt, hogy a környezeti károk költségeit a szennyezőre hárítják.

A környezetvédők azt állítják, hogy a bírált országok nem veszik figyelembe a vízi erőművek, az öntözés, vagy a vízelvezető csatornarendszerek által okozott szennyezést, és csak az alapszolgáltatások, azaz az ivóvíz tisztaságának, illetve a szennyvízkezelésnek a költségeire összpontosítanak. Így jórészt az adófizetőkkel fizettetik meg az üzleti szféra által okozott szennyezés megtisztításának a költségeit.

A környezetvédelmi csoportok által bepanaszolt országok Magyarországon kívül: Ausztria, Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Lengyelország, Svédország, Hollandia. Az Európai Bizottság egyelőre nem reagált a felvetésre.