Piroska
3 °C
4 °C

Zöldek EU-eljárást akarnak Magyarországgal szemben is

MTI
2006.07.17. 21:09
Több környezetvédelmi csoport is felszólította az Európai Bizottságot, hogy indítson eljárást 11 uniós tagország, köztük Magyarország ellen, a folyóvizek tisztaságának védelmét szolgáló irányelvek alkalmazásának hiányosságai miatt.

A 17 környezetvédelmi csoport - élükön a WWF-fel, illetve a European Environment Bureau-val (EEB) - azt vetik az érintett országok szemére, hogy nem alkalmazzák teljes mértékben a "szennyező fizet" elvet, azaz azt, hogy a környezeti károk költségeit a szennyezőre hárítják.

A környezetvédők azt állítják, hogy a bírált országok nem veszik figyelembe a vízi erőművek, az öntözés, vagy a vízelvezető csatornarendszerek által okozott szennyezést, és csak az alapszolgáltatások, azaz az ivóvíz tisztaságának, illetve a szennyvízkezelésnek a költségeire összpontosítanak. Így jórészt az adófizetőkkel fizettetik meg az üzleti szféra által okozott szennyezés megtisztításának a költségeit.

A környezetvédelmi csoportok által bepanaszolt országok Magyarországon kívül: Ausztria, Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Lengyelország, Svédország, Hollandia. Az Európai Bizottság egyelőre nem reagált a felvetésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!