Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háborús bűnökkel vádolják Karadzic volt miniszterét

MTI
2006.07.17. 21:12
Háborús bűnökkel vádolta meg hétfőn Momcilo Mandicot, volt boszniai szerb minisztert a háborús bűnök ügyében illetékes boszniai ügyészség.

A vádirat szerint az 1992-95-ös boszniai háború idején a szökésben lévő háború bűnös, Radovan Karadzic kormányában a belügyminiszter-helyettesi és igazságügy-miniszteri posztot betöltő Mandic felelős azért, hogy "javító-nevelő" célú létesítményeket működtettek Bosznia szerb részein 1992 folyamán.

Mandicot korábban már megvádolták hatalommal való visszaélés, szervezett bűnözés és volt főnökének bújtatásához nyújtott segítségnyújtás miatt. Mandic a boszniai Privredna Banka igazgatójaként 1999-ben törvénytelen pénzalapot hozott létre, hogy megvédje üldözőitől Karadzicot. A mintegy 1,5 millió eurónyi összeget egy illegális számlára utalta át egy belgrádi bank, amely akkor a néhai Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellenőrzése alatt állt.

A háború után Belgrádba költöző és ott üzletemberként meggazdagodó Mandicot tavaly augusztusban tartóztatták le Montenegróban és szállították Boszniába.