Mária
18 °C
28 °C

Háborús bűnökkel vádolják Karadzic volt miniszterét

MTI
2006.07.17. 21:12
Háborús bűnökkel vádolta meg hétfőn Momcilo Mandicot, volt boszniai szerb minisztert a háborús bűnök ügyében illetékes boszniai ügyészség.

A vádirat szerint az 1992-95-ös boszniai háború idején a szökésben lévő háború bűnös, Radovan Karadzic kormányában a belügyminiszter-helyettesi és igazságügy-miniszteri posztot betöltő Mandic felelős azért, hogy "javító-nevelő" célú létesítményeket működtettek Bosznia szerb részein 1992 folyamán.

Mandicot korábban már megvádolták hatalommal való visszaélés, szervezett bűnözés és volt főnökének bújtatásához nyújtott segítségnyújtás miatt. Mandic a boszniai Privredna Banka igazgatójaként 1999-ben törvénytelen pénzalapot hozott létre, hogy megvédje üldözőitől Karadzicot. A mintegy 1,5 millió eurónyi összeget egy illegális számlára utalta át egy belgrádi bank, amely akkor a néhai Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellenőrzése alatt állt.

A háború után Belgrádba költöző és ott üzletemberként meggazdagodó Mandicot tavaly augusztusban tartóztatták le Montenegróban és szállították Boszniába.