Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Az EU üdvözölte a Mladic elfogását célzó szerb akciótervet

MTI
2006.07.17. 22:39
Üdvözölte hétfőn az Európai Unió a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb tábornok kézre kerítését célzó belgrádi akciótervet. A terv egyértelmű ígéretet tartalmaz a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök kivizsgálására létrehozott hágai Nemzetközi Törvényszékkel való teljes körű szerb együttműködésről - mondta Erkki Tuomija, a soros EU-elnök Finnország külügyminisztere Brüsszelben, miután több más európai uniós tisztviselővel együtt tárgyalt a szerb akciótervet velük ismertető Vojislav Kostunica szerb kormányfővel. A finn külügyminiszter szerint a belgrádi terv előkészíti a májusban Belgráddal megszakított stabilizációs és társulási tárgyalások újrafelvételét. Olli Rehn, az EU bővítési biztosa mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy "a tett fontosabb a tervnél", vagyis az ígért együttműködésnek el kell vezetnie Mladic és a többi hágai szerb szökevény elfogásához és a Nemzetközi Törvényszéknek való átadásához. "Ez az előfeltétele a stabilizációs és társulási tárgyalások folytatásának" - jelentette ki Olli Rehn.

Vojislav Kostunica a tárgyalások után kijelentette, a következő feladat egy cselekvési terv kidolgozása, s néhány szerb törvény módosítása. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter - aki a következő félévben, 2007. január elsejétől soros uniós elnök Németországot képviselte a megbeszélésen - úgy vélekedett, még idén lehetséges a társulási tárgyalások folytatása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?