Viola
-6 °C
-2 °C

Varsói polgármester lett a leköszönt lengyel miniszterelnökből

MTI
2006.07.18. 18:21

Ügyvezető varsói főpolgármesteri tisztséggel jutalmazták Kazimierz Marcinkiewicz volt lengyel miniszterelnököt, aki önkéntes távozásával megnyitotta az utat az előtt, hogy Lech Kaczysnki államfő bő egy hete saját egypetéjű ikertestvérét, Jaroslawot nevezze ki kormányfővé.

Marcinkiewiczet utódja, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke nevezte ki a hónapok óta betöltetlen tisztségre.

Egyidejűleg bejelentették, hogy a volt miniszterelnök indul a novemberi polgármester-választáson, amelyen gyakorlatilag egy hivatalban lévő polgármester előnyös helyzetéből kampányolhat.

Marcinkiewicz máris fölényesen vezet a közvélemény-kutatásokban, s a kormánypárt reméli, hogy az igen népszerű politikus polgármesterré választatásával megszilárdíthatja ellenőrzését a főváros fölött és kedvező helyzetbe kerül más politikai tisztségek megszerzéséhez is szerte az országban.

A lengyel főváros első emberének posztját tavaly októberig Lech Kaczynski töltött be, akit akkor államfővé választottak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!