Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Peresz szerint a Hezbollah iráni idegenlégió Libanonban

MTI
2006.07.24. 00:46
Libanonban működő iráni idegenlégiónak nevezte a síita Hezbollah szervezetet Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes vasárnap este egy német televíziós adásban.

Peresz azzal vádolta Iránt, hogy évi százmillió dollárral támogatja a Hezbollah szervezetet, amely közel két hete harcban áll Izraellel. A Hezbollah "az iráni politika terrorista köreinek meghosszabbított karja, úgyis mondhatnám, idegenlégiója" - közölte Peresz az ARD televízió Sabine Christiansen műsorvezetőről elnevezett talk show-jában.

Peresz azt állította, hogy országa sohasem támadná meg Libanont, a mostani támadások nem Libanon, hanem a Hezbollah ellen irányulnak.

A nem csak katonai szárnnyal, de az élet minden területére kiterjedő hálózattal rendelkező Hezbollah a libanoni kormányban is képviselteti magát. Peresz elutasította, hogy Izrael a Hezbollahhal tárgyaljon.

A Hezbollah elrabolt két izraeli katonát, s Izrael szerint ez, valamint a Hezbollah rakétatámadásai adnak okot arra, hogy bombázza Dél-Libanont és Bejrútot, valamint szárazföldi erőkkel is benyomuljon libanoni területre.

Peresz csak akkor látja értelmét nemzetközi béketeremtő erő libanoni állomásoztatásának, ha az képes lefegyverezni a Hezbollahot, amúgy Izrael képes megvédeni önmagát.