Gusztáv
3 °C
6 °C

Peresz szerint a Hezbollah iráni idegenlégió Libanonban

MTI
2006.07.24. 00:46
Libanonban működő iráni idegenlégiónak nevezte a síita Hezbollah szervezetet Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes vasárnap este egy német televíziós adásban.

Peresz azzal vádolta Iránt, hogy évi százmillió dollárral támogatja a Hezbollah szervezetet, amely közel két hete harcban áll Izraellel. A Hezbollah "az iráni politika terrorista köreinek meghosszabbított karja, úgyis mondhatnám, idegenlégiója" - közölte Peresz az ARD televízió Sabine Christiansen műsorvezetőről elnevezett talk show-jában.

Peresz azt állította, hogy országa sohasem támadná meg Libanont, a mostani támadások nem Libanon, hanem a Hezbollah ellen irányulnak.

A nem csak katonai szárnnyal, de az élet minden területére kiterjedő hálózattal rendelkező Hezbollah a libanoni kormányban is képviselteti magát. Peresz elutasította, hogy Izrael a Hezbollahhal tárgyaljon.

A Hezbollah elrabolt két izraeli katonát, s Izrael szerint ez, valamint a Hezbollah rakétatámadásai adnak okot arra, hogy bombázza Dél-Libanont és Bejrútot, valamint szárazföldi erőkkel is benyomuljon libanoni területre.

Peresz csak akkor látja értelmét nemzetközi béketeremtő erő libanoni állomásoztatásának, ha az képes lefegyverezni a Hezbollahot, amúgy Izrael képes megvédeni önmagát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!