Ágnes
-5 °C
2 °C

Európa-barát lesz Pozsony, 'beleértve mindent, ami ezzel jár'

MTI
2006.07.24. 21:59

Kormányának az emberi jogok és az európai értékek iránti elkötelezettségét bizonygatta hétfőn Robert Fico szlovák miniszterelnök, elhárítva a felelősséget magától a koalíciós társ Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének, Ján Slotának botrányt keltő legújabb nyilatkozatáért.

Slota, aki gyakran szidalmazza útszéli hangnemben a népes szlovákiai magyar és roma kisebbséget, valamint más kisebbségi csoportokat is, a Lidové Noviny című cseh lapban szombaton megjelent interjújában jelezte: irigyli a cseheket, hogy elűzték országukból a szudétanémeteket, s ezért ma már nincs olyan gondjuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.

Fico, aki korábban emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd volt, a Reutersnek nyilatkozva hétfőn azt mondta, hogy miniszterelnökként kormánya cselekedeteiért felel. "Garantálom, hogy ez a kormány Európa-barát kormány lesz, beleértve mindent, ami ezzel jár" - mondta Fico.

"Nem felelhetek mindazért, amit egyes politikusok mondanak. Úgy gondolom, a kormányt programja és politikája alapján kell megítélni" - utalt a miniszterelnök arra, hogy Slota nem tagja a kabinetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!