Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyilvánosan kivégeznek tíz embert Iránban

2006.07.26. 07:09

Nyilvános kivégzésre ítéltek tíz embert Iránban az ország délnyugati, olajban gazdag Huzisztán tartományában elkövetett sorozatos robbantásos merényletek miatt. Az Ahváz város "forradalmi bírósága" által hozott ítéletről az iráni állami televízió számolt be kedden. Iránban akasztással hajtják végre a nyilvános kivégzéseket.

Ahváz Huzisztán tartomány székhelye. Iránban e tartományban hozzák a felszínre a legtöbb exportra szánt nyersolajat. Az iszlám köztársaság a világ negyedik legnagyobb olajtermelő országa. Huzisztán tartomány lakosságának többsége arab nemzetiségű, s közülük sokan panaszkodnak arra, hogy a teheráni kormányzat hátrányos megkülönböztetésben részesíti őket. A tartományban tavaly áprilisban öt személy vesztette életét a napokon át tartó kormányellenes megmozdulásokban, huszonegy másik ember pedig az azóta elkövetett három robbantásos merényletben lelte halálát. Kisebb olajipari létesítmények szintén támadások célpontjaivá váltak, az iráni olajexportot azonban nem tudták megbénítani az elkövetők.