Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Göncz Kinga levélben is kikéri Jan Slota megnyilvánulásait

2006.07.26. 08:35

Göncz Kinga külügyminiszter kedden levélben kérte szlovák kollégája, Jan Kubis közbenjárását annak érdekében, hogy a szlovák kormány tegyen lépéseket a magyar-szlovák békés együttélésre nézve aggasztó megnyilatkozások elkerülése érdekében - közölte Polgár Viktor külügyi szóvivő az MTI-vel.

Göncz Kinga levelében megállapítja, hogy "megütközéssel" olvasta Jan Slotának a szlovákiai magyarokra és a Magyar Koalíció Pártjának politikusaira tett "sértő kijelentéseit", amelyek július 22-én jelentek meg egy cseh napilapban. A magyar külügyminiszter szerint az ilyen bántó megnyilvánulások "nem állnak összhangban együttműködésünk fejlesztésére irányuló, a magyar-szlovák alapszerződésben kölcsönösen vállalt kötelezettségeinkkel, illetve a legutóbbi találkozónkon is megnyilvánult törekvéseinkkel".

"Nehéz ... harmonikus jószomszédi viszonyról beszélni, ha egy (szlovákiai) kormányzó párt elnöke következmények nélkül ragadtathatja magát nyílt, magyarellenes megnyilvánulásokra" - írja a magyar külügyminiszter. Göncz Kinga sajnálkozását fejezi ki afelett, hogy "a szlovák kormány mindeddig nem nyilvánított véleményt a Szlovákiai Koalíciós Tanács tagjának múlt heti kijelentésével kapcsolatban, és nem határolódott el azoktól".

"Bízom abban, hogy - budapesti megbeszélésünk szellemében - a Szlovák Köztársaság Kormánya nem enged teret a szélsőséges hangulatkeltésnek, és hasonló helyzetekben világossá és egyértelművé teszi álláspontját. Meggyőződésem szerint csak ilyen határozott fellépéssel lehet elejét venni annak, hogy európaiságunkhoz méltatlan megnyilatkozások alááshassák a két nép, a két ország közötti együttműködéshez szükséges bizalmat" - fejezi be levelét Göncz Kinga.