Gusztáv
3 °C
7 °C

Göncz Kinga levélben is kikéri Jan Slota megnyilvánulásait

2006.07.26. 08:35

Göncz Kinga külügyminiszter kedden levélben kérte szlovák kollégája, Jan Kubis közbenjárását annak érdekében, hogy a szlovák kormány tegyen lépéseket a magyar-szlovák békés együttélésre nézve aggasztó megnyilatkozások elkerülése érdekében - közölte Polgár Viktor külügyi szóvivő az MTI-vel.

Göncz Kinga levelében megállapítja, hogy "megütközéssel" olvasta Jan Slotának a szlovákiai magyarokra és a Magyar Koalíció Pártjának politikusaira tett "sértő kijelentéseit", amelyek július 22-én jelentek meg egy cseh napilapban. A magyar külügyminiszter szerint az ilyen bántó megnyilvánulások "nem állnak összhangban együttműködésünk fejlesztésére irányuló, a magyar-szlovák alapszerződésben kölcsönösen vállalt kötelezettségeinkkel, illetve a legutóbbi találkozónkon is megnyilvánult törekvéseinkkel".

"Nehéz ... harmonikus jószomszédi viszonyról beszélni, ha egy (szlovákiai) kormányzó párt elnöke következmények nélkül ragadtathatja magát nyílt, magyarellenes megnyilvánulásokra" - írja a magyar külügyminiszter. Göncz Kinga sajnálkozását fejezi ki afelett, hogy "a szlovák kormány mindeddig nem nyilvánított véleményt a Szlovákiai Koalíciós Tanács tagjának múlt heti kijelentésével kapcsolatban, és nem határolódott el azoktól".

"Bízom abban, hogy - budapesti megbeszélésünk szellemében - a Szlovák Köztársaság Kormánya nem enged teret a szélsőséges hangulatkeltésnek, és hasonló helyzetekben világossá és egyértelművé teszi álláspontját. Meggyőződésem szerint csak ilyen határozott fellépéssel lehet elejét venni annak, hogy európaiságunkhoz méltatlan megnyilatkozások alááshassák a két nép, a két ország közötti együttműködéshez szükséges bizalmat" - fejezi be levelét Göncz Kinga.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!