Szilvia
5 °C
16 °C

Horvátok támadtak meg szerbeket

MTI
2006.07.26. 21:46

Stipe Mesic horvát államfő és Ivo Sanader kormányfő is elítélte szerdán a szerb kisebbség tagjait Horvátország déli részén ért támadást. Az 1991-95-ös háború óta első ízben fordult elő, hogy a horvát állami vezetők elítéltek egy, az otthonaikba visszatért szerb menekültek elleni támadást.

A kedd hajnalban történt támadásban négy férfi támadta meg a dél-horvátországi Biljani Donji falu lakosait. Az elkövetők kővel dobálták meg a falu épületeit és számos, a háború óta üresen álló házat felgyújtottak. A helyi lakosok kihívták a rendőrséget, akik őrizetbe vették a négy férfit. Az elkövetők a szomszédos horvát faluból (Skabrnja) származnak. "Ezen incidensek ellentétesek az EU tolerancián és jogállamiságon alapuló értékeivel" - fejtette ki közleményében Vincent Degert, az EU horvátországi küldöttségének vezetője szerdán. Degart felszólította a horvát kormányt hogy módosítsa az igazságügyi rendszert annak érdekében, hogy ez ehhez hasonló támadások ne maradhassanak büntetlenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?