Árpád
-2 °C
3 °C

Gyilkosságért ítélték el Pinochet ügynökeit

MTI
2006.07.27. 06:22

Egy ellenzéki meggyilkolása miatt börtönbüntetésre ítélték Pinochet chilei exdiktátor egykori titkosrendőrségének hat tagját. Hugo Dolmestch bíró öt évi szabadságvesztést rótt ki az egyik vádlottra, egy dandártábornokra, a másik öt személyt ennél enyhébb, de szintén többéves börtönbüntetéssel sújtotta. A bíró egyúttal 460 ezer dollárnak megfelelő összegű kártérítést ítélt meg a meggyilkolt ellenzéki hozzátartozóinak.

A vádlottakat - valamennyien egykori katonatisztek - a Pinochet-rendszerrel szemben álló chilei Baloldali Forradalmi Mozgalom (MIR) nevű gerillaszervezet szóvivője, Jecar Neghme Cristi 1989-es meggyilkolása miatt ítélték el. A gyilkosság Augusto Pinochet diktátor bukása előtt fél évvel történt. Az 1973 és 1990 között fennálló Pinochet-rendszert közel háromezer ember halála vagy eltűnése terheli.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?