Piroska
3 °C
3 °C

Kivonultak az izraeli katonák a Gázai övezet északi részéből

MTI/AP
2006.07.28. 06:25

Kétnapos véres tisztogató műveletek után az izraeli hadsereg szárazföldi alakulatai péntekre virradóra kivonultak a Gázai övezet északi részéből, a légierő mindazonáltal továbbra is bombázta az övezetet.

Az izraeli katonák két nap alatt 29 palesztint öltek meg; szerdán 24-et, csütörtökön ötöt, a péntek hajnali kivonulást követően pedig még holttestre - egy agyonlőtt palesztin radikális földi maradványaira - bukkantak rá a helyi lakosok.

Az elmúlt két nap harcai a legnagyobb véráldozattal járó összecsapások voltak azóta, hogy a zsidó állam hadserege június 28-án hadműveleteket kezdett az övezetben, amelyekkel a palesztin radikálisok fogságába esett egyik katonája elengedését és az Izrael ellen az övezetből kiinduló palesztin rakétatámadások beszüntetését kívánja elérni.

Az izraeli légierő péntekre virradóra a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban lebombázott egy fémműhelyt, megsebesítve kilenc embert, köztük két gyermeket.

A gázai övezeti hadműveletek párhuzamosan folynak a Libanon ellen bő két hete megindított izraeli offenzívával, a nemzetközi közvélemény figyelmét azonban jelenleg ez utóbbi köti le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!