Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Összeurópai fellépést sürget Eörsi Mátyás

2006.08.01. 13:05

Közös, uniós fellépést sürget a Szabad Demokraták Szövetsége annak kapcsán, hogy a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke ellen rendőrségi eljárás indult nézetei kifejtése miatt, közölte Eörsi Mátyás ügyvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Felidézte, hogy a szlovák kormánykoalícióban részt vevő szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Ján Slota feljelentése alapján Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke ellen nyomozás indult néhány kijelentése miatt, amelyeket agy autonómia tárgykörében tartott budapesti konferencián mondott. Eörsi Mátyás szerint mindez a rendszerváltás előtti kommunista Csehszlovákia és Magyarország politikai gyakorlatára emlékeztet.

Eörsi bízik abban, hogy az SZDSZ által képviselt álláspont nemcsak a Magyar Köztársaság véleményévé válik, hanem az egész EU ennek megfelelően fog Szlovákiával bánni, és világossá teszik a szlovák kormány számára, hogy a rendőri eljárás egy politikussal szemben, nézetei miatt, az unióban elfogadhatatlan. A politikus hozzátette: Robert Fico, szlovák kormányfő számára világossá kell tenni azt is, hogy az a koalíciós felállás, amelyet szélsőséges pártokkal kötött, az unió normarendszere szempontjából elfogadhatatlan.

A szabad demokrata politikus elmondta azt is, hogy bár nem ért egyet Duray Miklós nézeteivel, és politikáját kifejezetten veszélyesnek, konfliktuskeresőnek tartja, liberálisként ki kell állnia amellett, hogy elmondhassa véleményét.