Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kéttucatnyi halott az iraki robbantásokban és tűzharcban

MTI
2006.08.04. 15:11

Csaknem kéttucatnyian vesztették életüket pénteken az Irakban elkövetett robbantásos merényletekben, közölték rendőrségi forrásból. Tíz ember - három rendőr és hét civil - öngyilkos merénylet áldozata lett az északi Ninive tartományban, a tartomány fővárosától, Moszultól 90 kilométernyire délre fekvő al-Hadzarban. A kamikaze egy futballpályát vett célba, ahol éppen rendőrök játszottak a helyi csapat ellen.

Előzőleg a reggeli órákban heves tűzharc tört ki felkelők, valamint iraki és amerikai biztonsági erők között Moszul több pontján, miután fegyveresek gépkocsiba rejtett pokolgépeket és három házilag készített robbanószerkezetet robbantottak fel rendőrségi célpontok közelében. Az összecsapásokban kilenc rendőr, köztük egy ezredesi rangú főtiszt életét vesztette. A városban péntektől másnap reggelig kijárási tilalmat rendeltek el a gépkocsikra, és lezárták a Tigris folyó hídjait.

Az Egyesült Államok a közelmúltban jelentette be, hogy a moszuli biztonsági helyzet javulása miatt több mint 3500 katonáját áthelyezi Moszulból Bagdadba a fővárosi biztonsági műveletek támogatására.

Irak más pontjain út mentén elhelyezett, házilag eszkábált pokolgépek további három emberéletet követeltek.