Sára, Márió
2 °C
6 °C

Huszonhétmillió forintos segély Libanonba

MTI
2006.08.04. 16:06

A magyar külügyminisztérium újabb, huszonhétmillió forint értékű humanitárius segély Libanonba juttatásáról döntött, tájékoztatott Várkonyi László szakállamtitkár pénteken. A tárca saját keretéből korábban már átutalt hatmillió forint pénzügyi gyorssegélyt.

Az EU külügyminisztereinek a libanoni válság kapcsán kedden Brüsszelben tartott rendkívüli tanácskozása után a magyar külügyi tárcánál humanitárius segélykoordinációs értekezletet hívtak össze. A tanácskozáson részt vevő magyar karitatív szervezetek között ajánlattételi felhívást tettek közzé, majd a beérkezett ajánlatokat pénteken sürgőséggel bírálták el.

Várkonyi László elmondta, hogy a 27 millió forintos külügyi támogatást a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Máltai Szeretetszolgálat veheti igénybe gyógyszerek, gyógyászati berendezések, élelmiszerek és egyéb humanitárius szállítmány beszerzésére és Libanonba juttatására.

A készletek egy része magyarországi beszerzésű és valószínűleg egy kedden induló francia hajóval jut el a bajba jutottakhoz. A támogatás másik formája a menekülttáborokban már folyó humanitárius tevékenységet társfinanszíroz.