József, Bánk
-6 °C
0 °C

Blair elhalasztja szabadságát a közel-keleti válság miatt

MTI
2006.08.04. 16:39

Tony Blair elhalasztja évi rendes szabadságának péntek délutánra tervezett megkezdését, hogy tovább segítsen a libanoni válsággal kapcsolatos ENSZ-határozat előkészítésében, közölte a brit miniszterelnök hivatala. A hivatal szóvivője szerint Blair úgy gondolja, hogy a következő néhány nap sorsdöntő lesz az ENSZ-határozat tető alá hozatala szempontjából.

Jacques Chirac francia elnök pénteken több vezető európai államférfival tanácskozott telefonon a libanoni helyzetről, köztük Blairrel. Mindkét fél hangoztatta a mielőbb megvalósítandó tűzszünet fontosságát és egy az ENSZ által is támogatott politikai megállapodás létrejöttének jelentőségét, közölte a francia elnöki hivatal.

Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Iránt is be kellene vonni Izrael és a Hezbollah konfliktusának rendezésébe. "Teherán nyilvánvalóan fontos szerepet játszik a térségben és konkrétan az izraeli-libanoni konfliktusban" - mondta pénteken a francia RFI rádiónak adott nyilatkozatában. Ugyanakkor elítélte és elfogadhatatlannak nevezte Mahmúd Ahmadinezsád előző napi nyilatkozatát, amelyben az iráni elnök azt mondta, hogy "Izrael megsemmisítése lenne a legjobb gyógyír a libanoni konfliktusra".