Emőke
-4 °C
9 °C

Szunnita egyházi méltóság ítélte el a Hezbollahot

MTI
2006.08.05. 18:06
Az Izrael és a Hezbollah közötti harcok egyre inkább megosztják a muzulmán világot: ennek jeleként egy magas rangú szaúd-arábiai szunnita egyházi vezető szombaton fatvát bocsátott ki a Libanonban tevékenykedő síita milícia ellen.

A Hezbollah (amelynek neve szó szerint Isten pártját jelenti arabul) valójában "az ördög pártja" - áll abban a kötelező erejű vallási rendeletben, amelyet Szafár al-Havali sejk tett közzé saját honlapján. A sejk, akinek tanai annak idején Oszama bin Laden terrorista vezért is befolyásolták, minden hívőnek megtiltja, hogy a Hezbollah harcosaiért imádkozzon.

Szaúd-Arábiában egy másik sejk, Abdallah ben-Dzsebrin már évekkel ezelőtt felszólította a hívőket, hogy vonják meg támogatásukat a Hezbollahtól. Az általa közreadott fatva "rafidi mozgalomnak" minősítette a síita szervezetet. (A rafidi a síiták becsmérlő megnevezése a szunniták körében. Szó szerint elutasítót jelent arabul, arra utalva, hogy a síiták nem fogadják el a Mohamed utáni első kalifákat, Abu Bakrt és Omárt, hanem a próféta vejét, Alit tekintik Mohamed jogutódának.) Egy ilyen mozgalmat a szunnitáknak nem szabad támogatniuk - állt Dzsebrin sejk fatvájában.

Az iszlám országokban az utóbbi napokban számos utcai tüntetésre került sor a Hezbollah mellett, köztük olyan, túlnyomóan szunniták lakta országokban is, mint Jordánia vagy Egyiptom. Szaúd-Arábia kormánya is - amely kezdetben elítélte a két izraeli katona Hezbollah-milicisták általi elrablását - az izraeli támadások azonnali beszüntetését követeli.