Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az egyiptomi Gamaa Iszlamíja csatlakozott az al-Kaidához

MTI
2006.08.06. 00:51
Az al-Kaida második számú vezetője egy szombaton sugárzott videofelvételen közölte, hogy az egyiptomi Gamaa Iszlamíja (Iszlám Csoport) csatlakozott a nemzetközi terrorhálózathoz.

Ez volt az első alkalom, hogy az al-Kaida bejelentette, hogy csoportja működik Egyiptomban, a legnépesebb arab országban.

A Gamaa Iszlamíja feltehetően annak az azonos nevű csoportnak az újjáélesztett változata, amely az 1990-es években követett el erőszakos cselekményeket Egyiptomban, de a kormányerők szétzúzták.

"Bejelentjük a muzulmán nemzetnek a jó hírt, hogy a Gamaa Iszlamíja lovagjainak nagy csoportja egyesült ... az al-Kaida csoporttal" - közölte Ajman az-Zavahri, Oszama ben Laden helyettese az al-Dzsazíra katari hírtelevízióban sugárzott felvételen.

Zavahri szerint a csoportot Mohammed al-Isztambuli vezeti, annak a Háled al-Isztambulinak az öccse, aki 1979-ben meggyilkolta Anvar Szadat elnököt, majd kivégezték.

A videofelvétel Mohammed al-Hakajmának, a Gamaa Iszlámija egy másik vezetőjének közleményét is tartalmazta. Hakajma közölte: elutasítják a csoport börtönben ülő vezetőinek a tűzszünethez való csatlakozását.

Mohammed al-Isztambuli az 1980-as évek közepén hagyta el Egyiptomot, és a feltételezések szerint Afganisztánban együtt dolgozott Oszama ben Ladennel - közölte Diaa Rasuan militáns csoportokkal foglalkozó szakértő, aki szerint Zavahri bejelentése csak propagandacélokat szolgált.

Zavahri maga is egyiptomi származású és valaha az Iszlám Dzsihád tagja volt, amely az eredeti Gamaa Iszlamíja mellett hajtott végre erőszakos cselekményeket az 1990-es években Egyiptomban. A kilencvenes évek végén ment Afganisztánba több egyiptomi társával, és csatlakozott bin Ladenhez. A Gamaa Iszlamíja 1997-ben kötött tűzszünetet az egyiptomi kormánnyal a turisták ellen elkövetett luxori támadás után.