Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Libanon elutasítja a francia-amerikai ENSZ BT-határozattervezetet

MTI
2006.08.06. 00:53
A libanoni kormány elutasítja a francia-amerikai ENSZ biztonsági tanácsi határozattervezetet a jelenlegi formájában, és kérni fogja a szöveg módosítását - közölte egy kormányilletékes szombat este a francia hírügynökséggel.

"A libanoni kormány ellenzi a francia-amerikai határozattervezetet és elküldte ENSZ-képviselőjének, Tárek Mitri ügyvezető külügyminiszternek a libanoni követeléseket magában foglaló módosított szöveget" - közölte az illetékes. Fuád Szinjóra libanoni kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva azt közölte, hogy a határozattervezet nem megfelelő.

Nuhad Mahmúd libanoni külügyi illetékes szintén közölte,hogy Bejrút nem támogatja a határozattervezetet, feltehetően azért, mivel a dokumentum nem szólít fel azonnal izraeli kivonásra Libanonból.

Közben az ENSZ-székhelyén helyi idő szerint szombat délután konzultációt tartott a Biztonsági Tanács a Libanonban folyó ellenségeskedések beszüntetésére felszólító határozattervezetről. Marc de la Sabliere, Franciaország állandó ENSZ-nagykövete közölte: felbátorítva érzi magát az első reagálások hallatán. "Az a benyomásom, hogy jól fogadták (a határozattervezetet)" - mondta az ENSZ-nagykövet újságíróknak.

A nagykövetnek nem állt módjában kommentálni azt az értesülést, hogy a libanoni kormány a jelenlegi formájában elutasítja a határozatot, miután a bejelentés nem érkezett meg New Yorkba a tanácskozás megkezdése előtt. Nagy-Britannia előzőleg támogatásáról biztosította a tervezetet. A lehetséges tűzszünetről szóló BT-határozattervezet hírét üdvözölte és fontos fejleménynek minősítette Jichák Herzog izraeli idegenforgalmi miniszter is. Hercog, aki a biztonsági kabinet tagja, ugyanakkor közölte, hogy Izrael egyelőre nem állítja le akcióit a Hezbollah síita fegyveresek ellen Libanonban.

Támogatásáról biztosította a tervezetet George Bush amerikai elnök is. Tony Snow fehér házi szóvivő a texasi Crawfordban közölte: Bush elnök támogatja a tervezetet és elégedett vele.