Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kiutasították Szíriából az AFP tudósítóját

MTI
2006.08.07. 16:58

Kiutasították az AFP francia hírügynökség szíriai tudósítóját a közel-keleti országból, minden magyarázat nélkül - számolt be róla hétfőn maga az érintett hírügynökség.

A libanoni állampolgárságú Joe:lle Bassoult vasárnap behívatták a damaszkuszi tájékoztatási minisztériumba, ahol közölték vele, hogy 12 órája van az ország elhagyására. A határozatot tolmácsoló tisztségviselő elmondta, hogy az utasítás a belügyminisztertől származik, de nem tudott hivatalos magyarázatot adni az eljárásra. Az AFP közel-keleti regionális igazgatósága elítélte a kiutasítást, és magyarázatot követelt rá.

Az esetről szóló tudósításához a hírügynökség hozzáfűzte, hogy augusztus 3-án a spanyol külügyminiszter damaszkuszi tárgyalásai utáni sajtótájékoztatón elhangzott egy kijelentés, amelyet a helyi hivatalos tolmács nem fordított le, a helyi média nem számolt be róla, az AFP azonban spanyolból idézte tőle. Eszerint Miguel Ángel Moratinos azt mondta, "a szíriai illetékesek megígérték, hogy latba vetik minden befolyásukat, amit a Hezbollah felett gyakorolnak". A SANA hivatalos szíriai hírügynökség ezután egy meg nem nevezett minisztériumi illetékesre hivatkozva azt írta, hogy a spanyol miniszter nem tett ilyen kijelentést. A spanyol külügyminisztérium honlapján viszont szerepelt a mondat.