Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

200 ezer aláírás a román katonák hazahívásáért

MTI
2006.08.07. 19:48

Kétszázezer aláírást gyűjtött már össze Romániában a kormánykoalíció egyik fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) az Irakban állomásozó román csapatok visszavonása érdekében, a liberálisok színeit képviselő védelmi miniszter pedig szeptemberben a békefenntartói küldetést teljesítő román csapatok átcsoportosítására is javaslatot tesz.

Teodor Atanasiu román védelmi miniszter hétfőn Aradon tartott sajtótájékoztatóján elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, ahogy a pártja által július elején kezdeményezett aláírásgyűjtési akció halad. A kezdeményezők azt kérdezték a lakosságtól, hogy egyetértenek-e az Irakban állomásozó román csapatok hazahívásával. Atanasiu közlése szerint az egész országban eddig 200 ezer igenlő aláírás gyűlt össze.

A liberálisok azt követően kezdeményezték a lakosság megkérdezését, hogy az iraki katonák hazahívására vonatkozó javaslatukat június végén elutasította a Románia védelmi és állambiztonsági kérdéseivel foglalkozó legfőbb testület. A döntést a szabadelvűekkel szövetségben kormányzó Demokrata Párt (PD) színeiben államfői tisztségbe jutó Traian Basescu jelentette be, aki a liberálisok tervének legfőbb ellenzője. Akkor mindenki úgy vélte, hogy a liberálisok felvetése a két szövetséges kormányzó párt közötti ellenségeskedés újabb megnyilvánulása.