Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Az afganisztáni tálibok "besúgásért" felakasztottak egy nőt

MTI
2006.08.09. 09:36

Afgán kormányellenes fegyveresek egy csoportja - feltehetőleg a fanatikus szunnita muzulmán tálibok egy osztaga - felakasztott az ázsiai ország déli Hilmend tartományában egy hetvenéves nőt, és végzett az asszony fiával is, mert - a fegyveresek állítása szerint - "a rendőrség besúgói" voltak.

A kormányellenes fegyveresek a kivégzéssel egyidejűleg felhívásban figyelmeztették a térség lakosságát, hogy figyeljen "az elrettentő példára", mert mindenki így jár, aki együttműködik a kormány hatóságaival. Hilmend tartomány kormányzójának helyettese, Amír Mohammed Ahunzada tett bejelentést az esetről.

Az afganisztáni erőszakcselekmények számának vészes szaporodására hivatkozott John Howard ausztráliai miniszterelnök, amikor bejelentette szerdán a canberrai parlamentben, hogy az ország hadserege 150 fős erősítést küld Afganisztánba az ott már régebben szolgálatot teljesítő 300 ausztráliai katonának.

Afganisztán a tálibok kormányának 2001-es megdöntése óta most éli át legvéresebb időszakát. Az utóbbi hónapokban szinte mindennapossá váltak a tálibok fegyveres akciói az ország déli és keleti tartományaiban.