Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Évente 900 ezer fővel csökken Európa népessége

MTI
2006.08.09. 11:58
A világ lakosságának alakulását vizsgáló tekintélyes német alapítvány, a DSW idei jelentése szerint évente mintegy nyolcvanmillióval növekszik a földkerekség népessége. Jelenleg csaknem 6,6 milliárd nő, férfi és gyermek él a Földön, de ez a szám az előrejelzések szerint 2050-re meghaladja majd a 9 milliárdot. A növekedés azonban szinte kizárólag a fejlődő országokra korlátozódik, mert a tanulmány szerint Európa lakossága gyors ütemben zsugorodik és öregszik.

A német kutatók szerint a legjelentősebb növekedés Afrikában, s elsősorban a Szaharától délre várható. Az itt élők száma - tűnik ki a jelentésből - kevesebb mint ötven év múlva a jelenlegib 767 millióról több mint a duplájára emelkedik majd. Némelyest lassabb, de mégis gyors ütemű lakosságnövekedést jósol az alapítvány Ázsiában is. Európa ezzel szemben igencsak hátul kullog, aminek legfőbb oka a tanulmány szerint az alacsony termékenységi ráta. Elsősorban ez a magyarázata annak, hogy az öreg kontinens lakossága évente mintegy 900 ezerrel csökken.

A német kutatók ugyanakkor rendkívül sötét képet festenek az afrikai növekedés kapcsán. A kontinens ugyanis aligha képes kiszabadulni a szegénység spiráljából, ellenkezőleg a lakosság gyarapodása tovább gyorsítja a szegénységet, ami azzal is jár, hogy az alapvető élelmezés, az oktatás és a infrastruktúra biztosítása emberfeletti erőfeszítéseket követel majd.