Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Több ezren tüntettek Washingtonban a libanoni háború ellen

MTI
2006.08.13. 08:08

Több ezren tüntettek a libanoni háború és a Bush-kormány Közel-Kelet-politikája ellen Washingtonban, a Fehér Ház közelében szombat délután - jelentette az NPR és a VOA rádió. A felvonulás tizenöt szónoka elítélte az "Egyesült Államok által támogatott izraeli agressziót", és élesen bírálta az amerikai külpolitikát.

A felszólalók között volt Ramsey Clark is, aki Lyndon Johnson elnök alatt az 1960-as évek végén igazságügy-miniszter volt. Ő arról beszélt, hogy "az Egyesült Államok több ellenséget szerzett magának George Bush elnöksége alatt, mint történelme többi időszakában együttvéve". A szónokok szabadságot és igazságot követeltek Palesztinának és Libanonnak.

Mint a tiltakozó akció egyik koordinátora a VOA rádiónak elmondta, bár a megmozdulást még a libanoni harcok befejezésére felszólító ENSZ BT-határozat előtt szervezték, az esemény nem veszített időszerűségéből. A határozat szerinte nem szünteti meg a közel-keleti válság alapvető okait. Ramsey Clark a megmozduláson újságíróknak kifejtette: szerinte a BT pénteki tűzszüneti határozata gyenge, csupán a viszály meghosszabbítását szolgálja.