Benedek
-5 °C
5 °C

Megemlékeztek a berlini fal építésének 45. évfordulójáról

MTI
2006.08.13. 16:20

Valamennyi parlamenti párt képviseltette magát azon a központi rendezvényen, amelyen Berlinben vasárnap megemlékeztek az egykori, hírhedt berlini fal megépítésének negyvenötödik évfordulójáról.

A néhai keletnémet kommunista pártfőtitkár, Walter Ulbricht vezette keletnémet hatóságok 1961. augusztus 13-án kezdtek hozzá a fal gyors ütemű felhúzásához, hogy ily módon vessenek véget a keletnémetek Nyugatra szökésének, végérvényesen megpecsételve ezzel Németország, illetve Berlin akkori kettéosztását. Az egykori NDK létrejötte, 1949 októbere és a fal felhúzása között több mint kétmilliónyian szöktek át nyugatnémet területre.

Negyvenöt évvel a berlini fal megépítése után még mindig nem tisztázott egyértelműen, hogy hányan vesztették életüket az egykori keletnémet határőrök golyóitól. Különböző polgárjogi szervezetek jóval több mint kétszázra teszik az áldozatok számát, míg a potsdami Történelmi Kutatások Központjának igazgatója a napokban azt állította: a betonfal 1961-1989 közötti létezése alatt százhuszonöt olyan személy vesztette életét, akik a falon keresztül igyekeztek átszökni.