Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Vádat emelnek szexuális zaklatás miatt az izraeli igazságügyi miniszter ellen

MTI
2006.08.18. 00:43

Az izraeli főügyész úgy döntött, hogy vádat emel a szexuális zaklatással gyanúsított Hájim Ramon igazságügy-miniszter ellen, jelentette be csütörtökön Ramon tárcája. Izraeli hírmagyarázók szerint a vádemelés miatt Ramon arra kényszerülhet, hogy megváljon hivatalától. A miniszter, akit Meni Mazuz főügyész hamarosan meghallgat, ártatlanságát hangoztatja. "Biztos vagyok ártatlanságomban, és be is fogom bizonyítani a bíróságon" - idézte szavait a 2-es csatorna izraeli tv-állomás. Ramon, az Ehud Olmert miniszterelnök vezette Kadima párt politikusa ellen az a vád, hogy erőszakkal szájon csókolt egy fiatal katonanőt egy kisebb ünnepségen, amelynek számos meghívottja között tisztségviselők is megjelentek a Hezbollah libanoni síita szervezet elleni hadjárat kezdetén. A nő állítása szerint, akinek személyazonossága nem ismert a közvélemény előtt, a csók azután csattant el, hogy együtt fényképezkedett Ramonnal mintegy búcsúajándékként, mielőtt megvált volna a közszolgálattól. A feljelentőről annyit lehet tudni, hogy nem az igazságügy-minisztériumban dolgozott.

A következetes tagadáson túl Ramon a rendőrségen azt állította, hogy éppen ellenkezőleg, az ifjú katonanő zaklatta őt. A főügyész a rendőrség ajánlása alapján döntött a vádemelés mellett, mert a mostanáig összegyűlt bizonyítékok "a bűnösség bizonyításának megalapozott lehetőségét" támasztják alá - olvasható az igazságügyi minisztérium közleményében. A történetről az izraeli média számolt be először júliusban.

A miniszter egyik párttársának, Cahi Hanegbi parlamenti képviselőnek is meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással: Mazuz két napja jelentette be, hogy vád alá helyezi hatalommal való visszaélés miatt. Hanegbit korrupció, csalás, bizalommal való visszaélés és hamis eskü miatt vonják felelősségre. A terhére rótt bűncselekményeket állítólag 1999 és 2003 között követte el, amikor a környezetvédelmi minisztériumot irányította.