József, Bánk
-7 °C
0 °C

Hazaszállították Oroszországból a lelőtt japán halász holttestét

MTI
2006.08.19. 10:49
Hazaszállították szombaton Oroszországból a Kuril-szigetlánc közelében az orosz parti őrség által a héten lelőtt japán halász holttestét.

A diplomáciai bonyodalmat okozó tengeri incidens szerdán történt. Az orosz parti őrség figyelmeztető lövéseket adott le egy japán rákhalászhajóra és így kapott halálos sebet a 35 éves Morita Micuhiro. Az orosz hatóságok őrizetbe vették illegális halászat címén a hajót és további három főnyi legénységét. Az ügy miatt csütörtökön Moszkvába utazott Siozaki Jaszuhisza japán első külügyminiszter-helyettes, és másnap megállapodás született Morita holttestének átadásáról.

A halász földi maradványait szombaton Kunasiri szigetén Jamanaka Akiko japán külügyminiszter vette át. Ugyanakkor, mint azt egy névtelenséget kérő orosz külügyi osztályvezető megerősítette, a hajó és három főnyi legénysége továbbra is az orosz hatóságok őrizetben vannak.

A japán parti őrség szerint 1956 októbere óta ez volt az első halálos kimenetelű incidens a térségben, bár elég gyakoriak a konfliktusok az orosz hatóságok és a japán halászok között.