Benedek
-4 °C
5 °C

Az amerikai republikánusok a demokrata Liebermant támogatják

MTI
2006.08.20. 16:04
Az amerikai Republikánus Párt a novemberi kongresszusi választásokon a republikánus jelölttel szemben Joseph Lieberman demokrata szenátort támogatja Connecticut államban - a kormányzó párt e kivételes döntését a The New York Times szerint az indokolja, hogy Lieberman megingathatatlan támogatója George Bush elnök iraki háborús politikájának.

A Demokrata Párt múlt heti előválasztásán a harmadik hatéves mandátumát töltő Lieberman vereséget szenvedett az iraki háborút ellenző, a politikában korábban névtelen gazdag üzletembertől, Ned Lamonttól, így nem indulhat demokrata színekben a választásokon.

A connecticuti szenátusi előválasztás az iraki háborút és Bush elnök Irak-politikáját elutasító népszavazássá vált. Lieberman a 48-52 arányú vereség után azonban bejelentette: a játszma nem ért véget, függetlenként indul a választásokon.

Lieberman támogatta Bush elnököt az Irak elleni háború megindításában 28 demokrata szenátor társához hasonlóan. A republikánusok eredeti jelöltje, Alan Schlesinger - aki sértődötten közölte, azért is elindul a választásokon - a legfrissebb felmérés szerint csak a szavazatok négy százalékára számíthat a döntően demokrata Connecticutban.

A demokrata előválasztási vereség ellenére Lieberman a legnépszerűbb jelölt, 49 százalékkal, míg legyőzője, Ned Lamont 38 százalékos támogatottságú.