Valér
4 °C
8 °C

Közös dél-koreai és amerikai hadgyakorlat

MTI
2006.08.21. 08:32

Dél-koreai és amerikai katonák hétfőn megkezdték szokásos éves közös hadgyakorlatukat, amely várhatóan tovább növeli az észak-koreai rakétakísérletek és a kísérleti atomrobbantásra való állítólagos phenjani készülődés miatt a térségben nemrégiben kialakult feszültséget.

Az Ulchi Focus Lens 2005 fedőnevű hadijátékokon 20 ezer amerikai és dél-koreai katona vesz részt. A nagyrészt számítógépes szimulációval lebonyolított gyakorlaton a katonák egy esetleges nagyszabású észak-koreai támadás visszaverésére készülnek fel. A közös gyakorlatot 1975 óta évente megrendezik, amire Phenjan rendszerint érzékenyen reagál rá, az Észak-Korea ellen készülő amerikai csapás előjeleként állítja be, az évtizedek folyamán jelentősebb incidens nélkül zajlottak le.

Az idei dél-koreai-amerikai hadgyakorlat előtt, július elején Észak-Korea azonban rakétakísérleteket hajtott végre, heves tiltakozást váltva ki több külföldi országban. Dél-Koreában jelenleg mintegy 30 ezer amerikai katona állomásozik. A dél-koreai haderő létszámát 650 ezerre, az észak-koreaiét 1,2 millióra becsülik. Észak-Korea jogilag a mai napig háborúban áll Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal, mert az 1950-53-as koreai háborút lezáró békeszerződést máig sem kötötték meg, mindössze fegyverszüneti megállapodás jött létre.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft