Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Eredménytelen volt a tárgyalás a cseh kormányalakításról

MTI
2006.08.22. 17:01

Meghiúsult a cseh kormányalakítási tárgyalások kedd délutánra tervezett újabb fordulója, miután a felek abban sem tudtak megállapodni, hogy milyen felállásban találkozzanak. A Cseh Szociáldemokrata Párt azt szerette volna, hogy Jirí Paroubek távozó kormányfő és pártelnök először négyszemközt találkozzon Mirek Topolánek megbízott kormányfővel, a Polgári Demokratikus Párt elnökével, s csak azután kerüljön sor a szélesebb körű tárgyalásra, a polgári demokraták azonban a négyszemközti találkozót elutasították.

"Topoláneknek nincs felhatalmazása négyszemközti megbeszélésekre" - mondta újságíróknak Martin Schmarcz tanácsadó. Később a polgári demokraták viszont jelezték: ha a négyszemközti találkozó elmozdítaná a tárgyalásokat a holtpontról, hajlandóak rá. Vladímira Dvoráková politológus szerint "Topolánek pártelnök, kormányalakítással megbízott kormányfő, ezért nehezen érthető, miért ne tárgyalhatna négyszemközt legfőbb politikai riválisával".

"Ha nem tudunk megállapodni a szociáldemokratákkal egy polgári demokrata kisebbségi kormányról, nem zárom ki, hogy előzetes egyeztetés nélkül fogok bizalmat kérni kormányom számára a képviselőháztól" - jelentette ki a közszolgálati rádióban Topolánek.