Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Washington az iráni atomprogram veszélyeire figyelmeztetett

MTI/AFP
2006.08.23. 06:24

Megismételte az amerikai kormányzat kedden azt az álláspontját, hogy fenyegetést jelentene a világbékére nézve, ha Irán képessé válna atomfegyver előállítására.

Dana Perino, a Fehér Ház helyettes szóvivője annak kapcsán nyilatkozott erről a George Bush elnököt Minneapolisba szállító elnöki különgép fedélzetén az újságíróknak, hogy Irán átadta válaszát a nagyhatalmaknak arra a javaslatcsomagjára, amelynek célja a teheráni nukleáris ambíciók megfékezése. Az iráni válasz pontos tartalma egyelőre nem ismert.

A szóvivő nem kívánt reagálni azokra az iráni nyilatkozatokra, amelyek szerint Teherán "komoly tárgyalásokat" javasol a nagyhatalmaknak, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt állandó tagállamának és Németországnak. Dana Perino úgy fogalmazott, hogy ismert az iráni rezsimnek az atomprogrammal kapcsolatos retorikája, Bush elnök pedig hétfői sajtóértekezletén már ismertette ezzel kapcsolatos véleményét, azaz: hiba lenne, s a térség és a világ békéjét is veszélyeztetné, ha Irán atomfegyvergyártó-kapacitás birtokába jutna.

Bush hétfőn szorgalmazta azt is, hogy a Biztonsági Tanács gyorsan döntsön az Irán elleni büntetőintézkedések bevezetéséről, ha Teherán továbbra is makacsul szembeszegül az urándúsító tevékenysége felfüggesztését célzó követelésekkel.