Piroska
-2 °C
5 °C

Még több francia katonát küldenek Libanonba

MTI
2006.08.24. 23:34
Az Egyesült Államok, Izrael és Olaszország is üdvözölte csütörtökön Franciaország bejelentését, hogy Párizs kész további 1600 katonát küldeni a többnemzetiségű libanoni ENSZ-erőbe (UNIFIL), jelentősen növelve ezzel Párizs korábban tervezett katonai szerepvállalását.

Jacques Chirac francia elnök televíziós beszédben jelentette be a további katonák Libanonba küldését; a francia kontingens létszáma az újabb csapatokkal együtt eléri majd a 2000-et. Franciaország eredetileg csak négyszáz katonával akart részt venni a libanoni misszióban, csalódást okozva ezzel amerikai és ENSZ-diplomatáknak, akik arra számítottak, hogy a francia alakulatok alkotják majd a megerősített ENSZ-erő gerincét.

George Bush amerikai elnök üdvözölte a francia döntést - közölte Dana Perino. A washingtoni Fehér Ház helyettes szóvivője hozzátette, hogy az amerikai elnök megítélése szerint a kibővítendő nemzetközi erőbe felajánlott alakulatokat sürgősen Libanonba kell vezényelni.

Izrael "kedvező fejleménynek" tekinti Párizs döntését - közölt Avi Pazner kormányszóvivő. Úgy vélekedett, hogy Franciaország fontos szerepet játszott (az ENSZ-ben) a nemzetközi erőre vonatkozó elképzelés megszületésében, s a jelentős francia katonai hozzájárulásra vonatkozó bejelentés hozzájárul majd ezen erő megerősítéséhez.