Piroska
-2 °C
5 °C

A francia békefenntartók három héten belül, az olaszok kedden indulnak Libanonba

MTI
2006.08.26. 08:39
A libanoni ideiglenes békefenntartó erők (UNIFIL) megerősítésére szánt francia csapatok húsz napon belül megérkeznek állomáshelyükre, az olasz katonák pedig már jövő kedden útnak indulhatnak - jelezték a két ország vezetői.

Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter a Wall Street Journal című amerikai napilap szombati számában idézett nyilatkozatában jelentette ki, hogy a francia katonák húsz nap múlva a helyszínen lesznek.

Romano Prodi olasz kormányfő pedig pénteken közölte, hogy jövő hétfőre összehívta kormánya ülését a békefenntartók megbízatásának azonnal jóváhagyása végett, így az olasz kontingens már jövő kedden útnak indulhat. Jacques Chirac francia államfő múlt csütörtökön még azt közölte, hogy országa mintegy 200 katonát küld Libanonba a már ott lévő 200 mellé. Most csütörtökön viszont bejelentette, hogy kész további 1600 katonát küldeni Libanonba.

Franciaország csak azután egyezett bele, hogy megnöveli csapatai létszámát, miután biztosítékot kapott arra nézve, hogy az ENSZ-erők képesek lesznek megvédeni magukat, ha támadás éri őket, és erő alkalmazásával is megvédelmezhetik a polgári lakosságot.

Az európai uniós tagállami külügyminisztereinek pénteki brüsszeli találkozóján kiderült: szinte bizonyosan meghaladja az EU-tagországok felajánlása a felét annak a 15 ezres létszámnak, amekkorára az ENSZ tervezi a Libanonban tevékenykedő békefenntartó missziójának nagyságát. A tanácskozáson részt vett Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki javasolta, hogy februártól Olaszország irányítsa a libanoni ENSZ-erőket, addig pedig maradjon a jelenlegi francia vezetés. Olaszország 2-3 ezer fővel veheti ki részét a békefenntartó misszióból.