Benedek
-5 °C
5 °C

Működésre kész az iráni Arak nehézvízüzeme

MTI
2006.08.26. 10:01
Irán befejezett egy újabb szakaszt araki nehézvizes reaktorában - jelentette be szombaton Teheránban egy elnöki tisztviselő, az iráni nukleáris program egy olyan részére utalva, amely nyugati aggodalmak szerint atomfegyver előállítására irányul.

A tisztviselő közölte, hogy Mahmúd Ahmadinezsád államfő szombat délelőtt avatóbeszédet mond Arakban, és "bejelenti, hogy a nehézvízüzem működőképes". Irán nehézvizes atomreaktort épít a fővárostól mintegy 200 kilométerre délnyugatra fekvő Arakban. Az üzem plutónium mellékterméke felhasználható lenne atomrobbanófejek előállítására. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) még februárban határozatban kérte Teheránt, hogy "gondolja meg" a jelentős mennyiségű plutónium előállítására alkalmas reaktor építését.

A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy az atomfegyvergyártás technológiájának elsajátítására törekszik, Irán - a világ negyedik legnagyobb olajexportőre - viszont váltig hangoztatja, hogy célja csak az áramtermelés.

Külföldi tudósítók egy kis csoportját iráni újságírókkal együtt elviszik szombaton Arakba, hogy élőben hallják az államfő beszédét.

Egy magas rangú iráni atomügyi illetékes a héten hangsúlyozta, hogy az araki üzemnek csak a nehézvíztermelését indítják be, a reaktort nem. Érvelése szerint az üzem működésének ez a része nem használható katonai célra, ezért nem kötelez a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) általi ellenőrzésre.

Egy nyugati diplomata elismerte, hogy a nehézvízgyártás nem fordítható katonai célra, mindamellett megjegyezte, hogy egy ilyen bejelentés az iráni atomprogrammal kapcsolatos jelenlegi nemzetközi erőpróba idején nem tekinthető konstruktív lépésnek.