Alfréd
-2 °C
2 °C

Abbász tárgyalhat a palesztin egységkormányról

MTI
2006.08.26. 12:30
Mahmúd Abbász palesztin elnököt felhatalmazta pártja, a Fatah, hogy tárgyalásokat kezdjen nemzeti egységkormány létrehozásáról - közölte a párt központi bizottsága a szombatra virradó éjjel, miután befejezte háromnapos tanácskozását a jordániai fővárosban.

"A testület átfogó megbízást adott az elnöknek, hogy nemzeti egységkormányt hozzon létre a (kormányzó) Hamásszal és más palesztin frakciókkal" - olvasható a KB ammáni állásfoglalásában.

Az iszlámista Hamász vezette palesztin kormányt bojkottálja a nemzetközi közösség, mert a radikális szervezet nem hajlandó egyértelműen elismerni Izrael létezési jogát. A januári választások után, amelyen az iszlámisták jelentős győzelmet arattak, a Hamász nagykoalíciót ajánlott az addig kormányzó Fatahnak, de az elutasította, mert a Hamász nem tágított Izraelt illetően.

Most viszont Abbász tárgyalási felhatalmazása már nem tartalmazza ezt a feltételt, pedig amióta palesztin fegyveresek június végén elraboltak egy izraeli katonát Gázában, még erősebb lett a palesztinokra gyakorolt izraeli nyomás. A gyakori izraeli katonai akciók és a bojkott katasztrofális gazdasági és szociális helyzetet teremtett, súlyos válságba sodorva a palesztin területeket.