Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Észak-Korea atomrobbantással reagálhat, ha az USA fokozza ellenséges politikáját

MTI
2006.08.26. 16:07
Nem kizárható, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajt végre, ha az Egyesült Államok tovább fokozza azt, amit a kommunista phenjani vezetés az országgal szemben ellenséges politikának tart - vélekedett szombaton egy Japánban megjelenő Észak-Korea-barát újság.

A cikk azokra az utóbbi napokban sokasodó jelentésekre reagál, amelyek szerint Phenjan kísérleti földalatti atomrobbantás végrehajtását fontolgatja. "Nem mondhatjuk biztosra, hogy Észak-Korea nem hajt végre nukleáris kísérletet önvédelme erősítésére, ha a (George) Bush (amerikai elnök) kormányzata fokozza keményvonalas álláspontját katonai és más téren is" - áll a Csoszun Szinbo című lapban, amelyet Japánban élő észak-koreaiak adnak ki.

Az újság internetes honlapjára feltett vezércikk szerint Észak-Korea az általa júliusban végrehajtott rakétakísérleteket is válasznak szánta Washington fenyegetéseire, nevezetesen a Phenjan ellen hozott pénzügyi szankciókra és újabb, Dél-Koreával közös hadgyakorlatára.

Phenjan szombaton maga is azzal vádolta meg Washingtont, hogy fokozza az ellene irányuló pénzügyi szankciókat, s megismételte régóta hangoztatott álláspontját, miszerint nem hajlandó felújítani a nukleáris fegyverkezési programjáról szóló, megszakadt tárgyalásokat, amíg Washington véget nem vet a szankcióknak.

"A tárgyalásoktól minket visszatartó legnagyobb akadályt az Egyesült Államok pénzügyi szankciói képezik" - hangoztatta az észak-koreai külügyminisztérium nyilatkozata, amelyet a hivatalos KCNA hírügynökség tett közzé.

"Most, hogy a Bush-kormányzat fokozza nyomását a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságra (KNDK), a saját politikai túlélése érdekében hozott pénzügyi szankciók további szigorítása révén, a KNDK-nak nem marad más lehetősége, minthogy megtegyen minden szükséges ellenintézkedést ideológiájának, rendszerének, szuverenitásának és méltóságának védelmében" - fejtette ki a nyilatkozatban egy meg nem nevezett szóvivő.

A Phenjan nukleáris programjának leállítását célzó hatoldalú tárgyalások 2005 végén szakadtak meg, miután az Egyesült Államok lecsapott azokra a cégekre, amelyek gyanúja szerint csempészetben és más törvénytelen tevékenységekben segítették Észak-Koreát.

A phenjani külügyminisztérium szóvivője szombaton azt mondta, hogy a Bush-kormányzat most Vietnamnál és más délkelet-ázsiai országoknál szorgalmazza, hogy állítsák le minden Phenjannal bonyolított pénzügyi ügyletüket.

"Eközben a KNDK által nyitott bankszámlák után nyomoz legalább tíz ország, köztük egyes délkelet-ázsiai országok, valamint Mongólia és Oroszország bankjaiban... Mindezek a tények egyértelműen bizonyítják, hogy elsősorban a Bush-kormányzat okolható a hatoldalú tárgyalások meglékelésével, a térség helyzetének feszültté tételével, továbbá a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítési folyamatának lefékezésével" - mondta a külügyminisztériumi szóvivő.