Mátyás
-6 °C
1 °C

Mégsem Csehországban lesz az amerikai rakétatámaszpont?

MTI
2006.08.26. 21:18
Az Egyesült Államok Európába tervezett rakétatámaszpontja minden valószínűség szerint nem Csehország területén lesz, jelentette ki Jirí Paroubek cseh miniszterelnök. A prágai amerikai nagykövetség szerint ugyanakkor Csehország továbbra is szerepel a lehetséges befogadó országok listáján.

"Értesüléseim szerint az a rakétatámaszpont másutt lesz, nem a Cseh Köztársaságban" - válaszolt Paroubek a Právo című lapban szombaton megjelent beszélgetésében egy kérdésre, amely azt firtatta, a Cseh Szociáldemokrata Párt továbbra is kitart-e követelése mellett, hogy a kérdésről népszavazáson döntsenek. Prágai források szerint a végső döntést ősszel kell meghozniuk az amerikaiaknak.

Az Egyesült Államok prágai nagykövetségének szóvivője, Victoria Silvermanova ugyanakkor azt közölte a CTK cseh hírügynökséggel, hogy Csehország Lengyelországgal együtt továbbra is rajta van azoknak az országoknak a listáján, amelyek szóba jönnek a tervezett amerikai rakétatámaszpont lehetséges helyszíneként. Washington 2011-ig szeretne egy rakétatámaszpontot kiépíteni Európában, ahol tíz rakéta és néhány radar lenne elhelyezve, amelyek elhárítanák az Észak-Koreából vagy Iránból az Egyesült Államokra kilőtt rakétákat. A médiában megjelent hírek szerint Washington Lengyelországgal és Csehországgal tárgyalt a támaszpont esetleges elhelyezéséről. A legutóbbi értesülések szerint Nagy-Britannia is szóba jöhet.

Felmérések szerint a csehek döntő többsége ellenzi az amerikai rakétatámaszpontot. A vezető politikusok megosztottak. Míg a Polgári Demokratikus Párt támogatja a gondolatot, a szociáldemokraták, kommunisták és a zöldek ellenzik.