Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Szabadon engedték Gázában a Fox News elrabolt munkatársait

MTI
2006.08.27. 12:50
Sértetlenül szabadon engedték a Fox News amerikai hírtelevízió két hete Gázában elrabolt két munkatársát - jelentette be vasárnap a Hamász-kormány egyik tisztségviselője.


Az amerikai Steve Centanni és az új-zélandi Olaf Wiig

A 60 éves amerikai Steve Centanni tudósítót és a 36 esztendős új-zélandi Olaf Wiig operatőrt augusztus 14-én, munkájuk végzése közben, Gázában rabolták el palesztin szélsőségesek. Ez volt a külföldieket érintő leghosszabb túszejtő akció az övezetben.

A palesztin kormány nem sokkal korábban közölte, hogy a szabadon bocsátásukért folytatott tárgyalások még tartanak, de várhatóan néhány órán belül eredményesek lesznek. Az emberrablók közben videofelvételt hoztak nyilvánosságra a foglyokról, és a felvételhez csatolt írásukban azt állítják, hogy túszaik áttértek az iszlám vallásra. Az egyik képsoron Wiig kifejezéstelen arccal felolvas egy szöveget, amely szerint "amerikai gyártmányú Apache helikopterek által kilőtt, amerikai gyártmányú rakétákkal gyilkolják a gázai lakosokat", utalva az izraeli hadsereg Gázai övezetbeli hadműveleteire. Egy másik képsoron Centanni eskü alatt kijelenti, hogy áttért az iszlámra.

Palesztin szervezetek gyakran rabolnak el külföldieket - köztük újságírókat - a Gázai övezetben, de általában néhány óra vagy néhány nap elteltével szabadon engedik őket. Megfigyelők egy része arra gyanakszik, hogy a Fox News tudósítóit közönséges bűnözők ejtették túszul, és a vallási hátteret sejtető név, illetve a politikai színezetű követelés csak álca volt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek