Valér
4 °C
8 °C

Jövő héten tanácskoznak az Irán elleni szankciókról

MTI
2006.08.30. 22:45
Várhatóan a jövő hét elején tanácskoznak először a nagyhatalmak az Irán ellen hozandó nemzetközi szankciókról, ha - mint várható - Teherán nem hagy fel az urándúsítással az ENSZ BT által megkövetelt határidőre.

Egy nappal ennek lejárta előtt az amerikai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy az amerikai, orosz, brit, francia, kínai és német vezető diplomaták "a jövő hét elején" kezdik meg a konzultációt Európában, de helyszínt és közelebbi időpontot nem jelölt meg. Az Egyesült Államok Nicholas Burns államtitkárt küldi - mondta Sean McCormack. A tanácskozás később, hivatalos formában a BT-ben folytatódik.

Vezető amerikai politikusok elismerik, hogy bizonyos időbe fog kerülni, amíg megtárgyalják a szankciókat, de a szóvivő szerint Iránnak "lényegi jelzést" kell küldeni, még ha Oroszország és Kína vonakodik is a szankcióktól.

Az is előfordulhat, hogy Teherán a biztonsági tanácsi vita megkezdése után mégis leállítja a dúsítást, és új tárgyalásokat kér a nagyhatalmak javaslatcsomagjáról - mondta McCormack.