Piroska
-2 °C
5 °C

A szlovák külügyminiszter szerint lejárató kampány országa ellen

MTI
2006.08.30. 22:47
Ján Kubis szlovák külügyminiszter szerint "a szélsőséges megnyilvánulásokkal párhuzamosan lejárató kampány folyik Szlovákia ellen", s ebben a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is ludas. Bugár Béla, az MKP elnöke visszautasítja Kubis véleményét.

"A szaporodó szélsőséges megnyilvánulásokkal párhuzamos kampány nemcsak az ország, hanem a szlovák kormány és a kormány mögött álló politikai erők ellen is irányul" - hangzott el a szerdai pozsonyi kormányülést követő sajtótájékoztatón. A külügyminiszter úgy fogalmazott: "Nem tudom nem észrevenni hagyni, hogy konzultációi révén a kampányban és annak előkészítésében a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja is részt vesz. Azt hiszem, ez alapvető hiba."

A szlovák diplomácia vezetője ugyan nem tudja, ki lehet a kampány szervezője, de mint mondta, "azt az egyet tudom, hogy az MKP képviselői szinte naponta megfordulnak Budapesten, ahol különböző politikai erőkkel, de nemcsak a magyar parlamentben, hanem az egyéb, más parlamenti közgyűlésekben is tevékeny képviselőkkel tárgyalnak".

"Sajnos, a legteljesebb nyíltsággal beszélnek és egyfajta ultimátumok elé állítanak minket - noha nem tudom miért, nem tudom minek - mondván, ha egy héten, ha két héten belül nem reagálunk, akkor elkezdjük ezen kérdések nemzetközi színtérre vitelét. Én ezt egyszerűen nem értem, de feltételezem és látom a nyilvánvalóan eszkalációs törekvéseket, az internacionalizálás szándékát" - idézte a minisztert a TASR szlovák hírügynökség.,

Kubis szerint Szlovákia nagyon határozott választ ad majd Budapest hétfői diplomáciai jegyzékére, melyben megerősíti, hogy a szlovák kormány "nemcsak a deklaráció szintjén, hanem konkrétan is elítéli a szélsőséges megnyilvánulásokat," jóllehet, személyesen nem is érti, vajon "mi többet vár még a magyar kormány" azon túlmenően, amit Pozsony eddig megtett és kinyilvánított, hiszen minden magyarellenes megnyilvánulás ügyében folyik a nyomozás, több személyt már vizsgálati fogságba is vettek.

A szlovák külügyminiszter jelezte: Pozsony a magyar szóbeli jegyzékre adandó válaszában "több magyar politikus kijelentésével kapcsolatosan kér majd tételes magyarázatot." Meggyőződése - mondta -, hogy noha a magyar jogszabályok nem rendelnek büntetni bizonyos szélsőséges jelenségeket, "szélsőség még akkor is csak egy van, függetlenül attól, hogy a stadionok lelátóin megnyilvánuló ordibálásnak vagy a történelmi Magyarországot ábrázoló térképek alatt elhangzó irredenta követeléseknek álcáztatik."

A szerdai pozsonyi kormányülésről szóló médiabeszámolók szerint Robert Fico kabinetje "komoly vitát folytatott a szélsőséges magatartás különféle megnyilvánulásairól," a miniszterelnök pedig nagyra értékelte a szlovák rendőrség határozott fellépését. "Minden polgár, aki a Szlovák Köztársaság területén él, - legyen az bármilyen nemzetiségű, legyen a bőre színe bármilyen, vagy különbözzék másoktól bármiben is - okkal formálhat jogot a saját biztonságára, mert jogosult a saját másságának méltányolására" - jelentette ki újságírók előtt Robert Fico.

"A külügyminiszter, mint karrierdiplomata, ezúttal csődöt mondott. Áldásos lenne, ha állításait bizonyítani is tudná" - reagált az elhangzottakra Bugár Béla, aki visszautasította a Kubis sajtótájékoztatóján elhangzottakat és teljes határozottsággal jelentette ki, hogy szó sincs semmiféle, Szlovákia ellen irányuló lejárató kampányról, sem ilyen szándékról.

"Ha itt valaki lejárat, akkor azt a kormány és maga Ján Kubis külügyminiszter teszi. Talán csak nem azt feltételezi rólunk, hogy mi magyarok szervezzük a magyarveréseket, hogy nekünk áll szándékunkban megfélemlíteni Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárait? Ha a kormány következetes lenne és megfelelő keménykezűségre szánná el magát, akkor az eddig történtek nem történtek volna meg" - így az MKP elnöke, aki cáfolta, hogy jómaga, vagy pártja képviselői Budapest és Pozsony között ingáznának. "Jómagam az elmúlt hónapban mindössze kétszer fordultam meg Budapesten, de korántsem titokban, hanem a sajtó nyilvánossága mellett."

Bugár szavai szerint Ján Kubis szóhasználata a Vladimír Meciar országlása alatti idők szóhasználatára emlékeztet, azt idézi, amikor Meciar kormánya az ország érdekeinek ártó erőkként nevesítette a szlovákiai magyarok politikai képviseleteit.

"Hadd kérdezzem meg, vajon kártékony-e, vajon valóban az árt-e a Szlovák Köztársaság, vagy az itt élő polgárok érdekeinek, ha valaki a lehető leggyorsabban igyekszik gátat vetni az országban mutatkozó szélsőséges jelenségeknek ?" - így az egyre élesebb pengeváltásban megszólaló Bugár.