Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félmilliárd dollár segély a palesztinoknak

MTI
2006.09.01. 15:19

Több mint 500 millió dollár segélyt ajánlott fel a nemzetközi közösség a palesztinoknak egy pénteki stockholmi adományozói konferencián a házigazda Svédország nemzetközi fejlesztési együttműködési miniszterének bejelentése szerint. Carin Jamtin "fantasztikus eredményről" beszélt a Svédország, Norvégia és Spanyolország kezdeményezésére tartott értekezlet záróülésén.

A felajánlott félmilliárd dollárból 114 milliót közvetlen humanitárius segélyként folyósítanak, a többit az infrastruktúra újjáépítésére és más projektekre fordítják. Az ENSZ 385 millió dolláros segélyfelhívást tett közzé a közel-keleti erőszakkal összefüggő humanitárius válság áthidalására, 170 millióval megemelve az eredetileg kért 215 millió dolláros összeget.

Az adományozók közül az Európai Unió 50 millió dollár támogatást ajánlott fel a palesztinoknak. Az értekezletén elején Jan Egeland, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főbiztosa még arról számolt be sajnálkozva, hogy a felhívásban szereplő összegnek csak 43 százaléka gyűlt össze.

A Palesztina-konferenciát közvetlenül a Libanonnal foglalkozó csütörtöki adományozó értekezlet után tartották, amelyen 940 millió dollárnyi felajánlás gyűlt össze a libanoni újjáépítés kezdeti feladataira.