Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Félmilliárd dollár segély a palesztinoknak

MTI
2006.09.01. 15:19

Több mint 500 millió dollár segélyt ajánlott fel a nemzetközi közösség a palesztinoknak egy pénteki stockholmi adományozói konferencián a házigazda Svédország nemzetközi fejlesztési együttműködési miniszterének bejelentése szerint. Carin Jamtin "fantasztikus eredményről" beszélt a Svédország, Norvégia és Spanyolország kezdeményezésére tartott értekezlet záróülésén.

A felajánlott félmilliárd dollárból 114 milliót közvetlen humanitárius segélyként folyósítanak, a többit az infrastruktúra újjáépítésére és más projektekre fordítják. Az ENSZ 385 millió dolláros segélyfelhívást tett közzé a közel-keleti erőszakkal összefüggő humanitárius válság áthidalására, 170 millióval megemelve az eredetileg kért 215 millió dolláros összeget.

Az adományozók közül az Európai Unió 50 millió dollár támogatást ajánlott fel a palesztinoknak. Az értekezletén elején Jan Egeland, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főbiztosa még arról számolt be sajnálkozva, hogy a felhívásban szereplő összegnek csak 43 százaléka gyűlt össze.

A Palesztina-konferenciát közvetlenül a Libanonnal foglalkozó csütörtöki adományozó értekezlet után tartották, amelyen 940 millió dollárnyi felajánlás gyűlt össze a libanoni újjáépítés kezdeti feladataira.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!