Diána
12 °C
27 °C

Newt Gingrich lehet a republikánusok elnökjelöltje

MTI
2006.09.01. 17:31

A képviselőház volt elnöke, Newt Gingrich, aki a héten feladta eddigi megrögzött "héja" álláspontját, szóba került mint újabb lehetséges republikánus elnökjelölt az Egyesült Államokban, írja a The Washington Times pénteki száma. A Republikánus Párt 2008-as elnökjelöltjeként és George Bush lehetséges utódaként eddig csak John McCain szenátor neve merült fel.

Newt Gingrich eddig a Bush-kormány háborús politikájának megingathatatlan támaszai közé tartozott: védte az iraki beavatkozást és az izraeli érdekek biztos védelmezője volt. Pár napja, egy Földközi-tengeri hajóúton rendezett konzervatív fórumon viszont, tőle nem várt módon ellenezte az Irán elleni esetleg amerikai csapást.

Az agresszív amerikai külpolitikát szorgalmazó Gingrich szerint ha a teheráni rezsim valóban veszélyes, ha nem engedhető meg, hogy atomfegyverekhez jusson, akkor hatalomváltásra kell törekedni. Ehhez azonban úgy kell hozzáfogni, ahogy Ronald Reagan kezdte az átalakítást Kelet-Európában, gazdasági, politikai, diplomáciai és titkosszolgálati eszközökre egyaránt építő átfogó stratégiával.