Valér
-2 °C
0 °C

Életbe lépett a német alkotmánymódosítás

MTI
2006.09.01. 17:38

A szövetségi köztársaság történetének legnagyobb léptékű alkotmánymódosítása lépett életbe a föderalizmus új rendszerével pénteken Németországban. A föderális berendezkedés megreformálását, azaz a szövetségi államigazgatás és a tartományok szerepköreinek, illetve jogköreinek módosítását még a nyár közepén hagyta jóvá a parlament két háza.

A reform értelmében megerősödik a szövetségi gyűlés szerepe, ugyanakkor bizonyos területeken nagyobb szerep jut a tartományi parlamenteknek, azaz a tartományi gyűléseknek (Landtag) is. A jövőben kevesebb lesz azoknak a törvénytervezeteknek a száma, amelyekhez szükség van a tartományok jóváhagyására is, viszont más területeken az utóbbiak jutnak nagyobb hatáskörökhöz. Így például az oktatáspolitika terén, továbbá a tartományok illetékességébe tartozik majd egyebek között a tüntetéshez való jog szabályozása, a büntetés-végrehajtás pontosítása, valamint az üzletek nyitvatartási idejének meghatározása. A szövetségi államigazgatás ezzel szemben erősebb jogkörökkel rendelkezik a jövőben a többi között a bűnüldözés vagy a környezetvédelem területén.

Általános vélemény szerint a mostani az államigazgatás rendszerének legjelentősebb átalakítása 1949, azaz a Német Szövetségi Köztársaság megalakulása óta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!