István, Vajk
17 °C
34 °C

Javul a vallásszabadság Törökországban

MTI
2006.09.01. 18:28

Új keresztény - evangélikus - templom létesült Isztambulban, először a modern Törökország megalakulása, 1923 óta - számolt be róla pénteken a templom alapítója. Az alapító lelkész, a spanyolországi születésű Carlos Madrigal értékelése szerint az esemény a vallásszabadság helyzetének javulását jelzi. "Ez eredmény a protestáns egyház számára. Az állampolgári jogok szemszögéből tekintve pedig azt jelenti, hogy a többi felekezet számára is megnyílt az ajtó" - mondta.

2003-ig nem lehetett keresztény templomot építeni Törökországban. A jogszabályok ugyanis csak a mecsetekre vonatkozó szabályozást tartalmaztak, az arra kijelölt helyeken (azaz mecseteken) kívül pedig tilos volt istentiszteletet tartani. Az európai uniós tagság elnyerésének reményében hozott reformok keretében azután 2003-ban pótolták a hiányzó szabályozást.

A Török Köztársaság 1923-ban jött létre, világi államként, de többségében muzulmán vallású lakossággal. Az azóta eltelt évtizedekben a görög és örmény keresztények tömeges elvándorlása mellett számos templomot és más, nem muzulmán vallási létesítményt bezártak, vagy sorsára hagytak.