Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Sikeres kísérlet az amerikai rakétapajzzsal

MTI
2006.09.01. 22:20

Sikeres kísérletet hajtottak végre az Egyesült Államok rakétaelhárító rakétarendszerével pénteken, jelentette be az amerikai védelmi minisztérium rakétavédelmi ügynöksége (MDA). A célpontul szolgáló rakétát az Alaszkához tartozó Kodiak-szigetről, az elfogó rakétát pedig a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról bocsátották fel. A kísérlet elsődleges célja az információgyűjtés volt, és az elfogó rakéta az indítástól számított hetedik percben a Csendes-óceán felett eltalálta a célponton elhelyezett vakrobbanófejet.

Az Egyesült Államok most először hajtott végre rakétaelfogó rakétakísérletet azóta, hogy július elején Észak-Korea hat kis, illetve közepes, valamint egy nagy hatótávolságú (Taepodong-2) rakétát tesztelt. Több szakértő kétségbe vonja az Egyesült Államokat oltalmazó rakétaelhárító pajzs hatékonyságát, mondván, hogy nem hajtottak végre elegendő kísérletet a rakétákkal, és az eddigi tesztek mérsékelt sikerrel végződtek. Péntekig tíz kísérletet hajtottak végre a rakétapajzzsal, ezek közül csak öt bizonyult sikeresnek.

A Pentagon maga is elismeri, hogy még nem érte el célját, a védelmi rendszer korlátozott képességű, fejleszteni kell. Donald Rumsfeld védelmi miniszter a pénteki sikeres teszt után elégedettségének adott hangot, de hangsúlyozta, hogy a kísérletek nem fejeződtek be, és a következők még nehezebbek lesznek. Az Egyesült Államok 1980 óta több mint 92 milliárd dollárt költött a rakétapajzs kifejlesztésére.