Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Sikeres kísérlet az amerikai rakétapajzzsal

MTI
2006.09.01. 22:20

Sikeres kísérletet hajtottak végre az Egyesült Államok rakétaelhárító rakétarendszerével pénteken, jelentette be az amerikai védelmi minisztérium rakétavédelmi ügynöksége (MDA). A célpontul szolgáló rakétát az Alaszkához tartozó Kodiak-szigetről, az elfogó rakétát pedig a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról bocsátották fel. A kísérlet elsődleges célja az információgyűjtés volt, és az elfogó rakéta az indítástól számított hetedik percben a Csendes-óceán felett eltalálta a célponton elhelyezett vakrobbanófejet.

Az Egyesült Államok most először hajtott végre rakétaelfogó rakétakísérletet azóta, hogy július elején Észak-Korea hat kis, illetve közepes, valamint egy nagy hatótávolságú (Taepodong-2) rakétát tesztelt. Több szakértő kétségbe vonja az Egyesült Államokat oltalmazó rakétaelhárító pajzs hatékonyságát, mondván, hogy nem hajtottak végre elegendő kísérletet a rakétákkal, és az eddigi tesztek mérsékelt sikerrel végződtek. Péntekig tíz kísérletet hajtottak végre a rakétapajzzsal, ezek közül csak öt bizonyult sikeresnek.

A Pentagon maga is elismeri, hogy még nem érte el célját, a védelmi rendszer korlátozott képességű, fejleszteni kell. Donald Rumsfeld védelmi miniszter a pénteki sikeres teszt után elégedettségének adott hangot, de hangsúlyozta, hogy a kísérletek nem fejeződtek be, és a következők még nehezebbek lesznek. Az Egyesült Államok 1980 óta több mint 92 milliárd dollárt költött a rakétapajzs kifejlesztésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?