Olivér
4 °C
8 °C

Halálos ítélet várhat amerikai katonákra irakiak meggyilkolása miatt

MTI/Reuters
2006.09.04. 06:50

Haditörvényszék elé állítaná és halálbüntetést javasolna négy amerikai katonára a vizsgálótiszt, ha bizonyítást nyer, hogy szándékosan öltek meg három iraki foglyot - közölte Paul Bergrin, a gyanúsítottak egyikének ügyvédje vasárnap.

James Daniel alezredes azt követően tett ilyen ajánlást, hogy az ügy kivizsgálásának során súlyosbító körülményeket fedezett fel. A 101. légi szállítású hadosztály négy katonája májusban egy, Szamarra város környékén végrehajtott akcióban ölte meg az iraki foglyokat, állításuk szerint önvédelemből. A vizsgálatot vezető alezredes viszont arra a következtetésre jutott, hogy kitervelték a gyilkosságokat.

Daniel alezredes augusztus 31-i keltezésű jelentése Thomas Turner vezérőrnagynak, a hadosztály parancsnokának az asztalán fekszik. A vezérőrnagynak kell eldöntenie a tízoldalas dokumentum alapján, hogy haditörvényszék elé állíttatja-e a Kuvaitban őrizetben tartott katonákat vagy sem. A döntés egyelőre még nem született meg.

Az Egyesült Államokban igen ritka, hogy halálbüntetést szabjanak ki katonára. Az utolsó ilyen eset 1961-ben fordult elő, amikor szándékos emberölés - egy 11 éves kislány megerőszakolása és meggyilkolása - miatt ítéltek halálra és végeztek ki egy katonát. 1916 óta összesen 135 amerikai katonán hajtottak végre halálos ítéletet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?