Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tartós béke a tálibokkal Pakisztánban

MTI
2006.09.05. 15:25

Az öt éve tartó erőszakkampány végét ígérő békemegállapodást kötött kedden a pakisztáni kormány az ország északnyugati részén tevékenykedő tálib-barát fegyveres mozgalommal. Az egyezmény értelmében a tálib-barát vázirisztáni fegyveresek nem nyújthatnak menedéket külföldi fegyvereseknek, nem kelhetnek át az afgán határon, hogy támadják az ottani hadsereget, illetve az Afganisztánban állomásozó koalíciós erőket. A felkelők vállalták azt is, hogy nem hajtanak végre merényleteket pakisztáni kormányilletékesek és biztonságiak, illetve kormánybarát törzsi vezetők és újságírók ellen, tartózkodnak továbbá a "párhuzamos intézmények" létrehozásától. Ennek fejében a kormány már szabadon bocsátott az elmúlt években bebörtönzött 132 észak-vázirisztáni fegyverest.

A "tartós békét" szavatoló egyezményt Azad Han, a fegyveres mozgalom vezetője írta alá Fahr-e-Alammal, a pakisztáni kormány illetékesével egy Miran Sah-i iskolában. Az említett város az afgán határhoz közeli félautonóm Észak-Vázirisztán székvárosa. A "törzsi területként" emlegetett térségbe több tízezer katonát vezényelt a pakisztáni kormány, miután a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások miatt az amerikai csapatok megszállták Afganisztánt.