Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Palesztinok rohamozták meg a gázai parlamentet

MTI
2006.09.05. 16:27

Több mint ötezer feldühödött palesztin biztonsági tiszt rohamozta meg kedden a palesztin parlament épületét Gázában, hogy rábírja a Hamász kormányt elmaradt béreik kifizetésére. A feldühödött tüntetők a levegőbe lövöldöztek, köveket hajigáltak és ablakokat törtek be az elmúlt hónapok egyik leghevesebb tiltakozó megmozdulásán, megbénítva Gáza központját. Sérülésről nem érkezett jelentés. A keddi volt a legnagyobb megmozdulás azóta, hogy a Hamász iszlám radikális mozgalom januárban hatalomra került.

A palesztin közalkalmazottak - köztük pedagógusok, orvosok - szombat óta sztrájkba léptek, hogy ezzel kényszerítsék rá a Hamász kormányt elmaradt béreik kifizetésére. A Jordán folyó nyugati partján azóta is tart a munkabeszüntetés, zárva vannak az iskolák és a kórházak, a Gázai övezetben, a Hamász fellegvárában azonban kevésbé támogatják a sztrájkot. Tartós munkabeszüntetéssel fenyegetőzve azonban a palesztin egészségügyi dolgozók kedden két órás munkabeszüntetést tartottak Gázában is.

A Palesztin Hatóság pénzügyi válságot él át a Hamász hatalomra kerülése óta. A segélyek elmaradása miatt a palesztin kormány képtelen a 16 5000 közalkalmazott béreinek kifizetésére.