Jenő
-3 °C
6 °C

Bush az al-Kaidához hasonlította az iráni rendszert

MTI
2006.09.05. 21:57

George Bush amerikai elnök kedden zsarnoknak nevezte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, és leszögezte, hogy az iráni rendszernek nem szabad atomfegyverhez jutnia, mivel ugyanolyan veszélyes, mint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat. A síita szélsőségesség "ugyanolyan veszélyes, ugyanolyan ellenséges és ugyanolyan elszántan törekszik a hegemóniára a szélesebb Közel-Keleten, mint a szunnita szélsőségesség" - jelentette ki az amerikai elnök a terrorizmus elleni amerikai fellépést védelmező beszédében.

A síita szélsőségeseknek az is sikerült, ami az al-Kaidának nem: egy országot vettek az ellenőrzésük alá, nevezetesen Iránt 1979-ben - mondta George Bush beszédében, amelyben két hónappal a parlamenti választások előtt egyebek között ismét védelmébe vette az iraki háborút. "Az iráni vezetők a Hezbollah támogatásával kinyilvánították, hogy ádáz ellenségei Amerikának" - mondta az elnök.

Bush szokatlan hevességgel támadt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökre, aki szerinte arra szólította fel az amerikaiakat, hogy "hajoljanak meg az iráni nemzet nagysága előtt". "Amerika nem hajlik meg a zsarnokok előtt" - szögezte le az elnök. "Az iráni rendszer és terrorista fogdmegjei megmutatták, hogy amerikaiakat akarnak gyilkolni, és a iráni rendszer jelenleg atomfegyverre kíván szert tenni. ... A szabad világ nemzetei nem engedik meg Iránnak, hogy atomfegyvert gyártson" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?