Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Bush az al-Kaidához hasonlította az iráni rendszert

MTI
2006.09.05. 21:57

George Bush amerikai elnök kedden zsarnoknak nevezte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, és leszögezte, hogy az iráni rendszernek nem szabad atomfegyverhez jutnia, mivel ugyanolyan veszélyes, mint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat. A síita szélsőségesség "ugyanolyan veszélyes, ugyanolyan ellenséges és ugyanolyan elszántan törekszik a hegemóniára a szélesebb Közel-Keleten, mint a szunnita szélsőségesség" - jelentette ki az amerikai elnök a terrorizmus elleni amerikai fellépést védelmező beszédében.

A síita szélsőségeseknek az is sikerült, ami az al-Kaidának nem: egy országot vettek az ellenőrzésük alá, nevezetesen Iránt 1979-ben - mondta George Bush beszédében, amelyben két hónappal a parlamenti választások előtt egyebek között ismét védelmébe vette az iraki háborút. "Az iráni vezetők a Hezbollah támogatásával kinyilvánították, hogy ádáz ellenségei Amerikának" - mondta az elnök.

Bush szokatlan hevességgel támadt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökre, aki szerinte arra szólította fel az amerikaiakat, hogy "hajoljanak meg az iráni nemzet nagysága előtt". "Amerika nem hajlik meg a zsarnokok előtt" - szögezte le az elnök. "Az iráni rendszer és terrorista fogdmegjei megmutatták, hogy amerikaiakat akarnak gyilkolni, és a iráni rendszer jelenleg atomfegyverre kíván szert tenni. ... A szabad világ nemzetei nem engedik meg Iránnak, hogy atomfegyvert gyártson" - tette hozzá.