Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Ellenzékieket vettek őrizetbe Grúziában

MTI
2006.09.06. 16:31
Államcsínyre való szövetkezés gyanújával legalább tucatnyi ellenzéki aktivistát vett őrizetbe a grúz rendőrség szerdán, s az országszerte több mint félszáz házkutatást tartottak - közölték az érintettek hozzátartozói és ellenzéki források.

A biztonsági erők hajnalban kezdték meg az őrizetbe vételeket. Nana Kakabadze, a Volt Politikai Foglyok az Emberi Jogokért szervezet vezetője 10 személy előállításáról számolt be újságíróknak.

Tudomása szerint az érintettek különböző ellenzéki szervezetek, köztük az Igazságosság párt, az Anti-Soros szervezet és a Konzervatív Monarchista Párt tagjai. A bírósági engedélyt lobogtató rendőrök országszerte 63 irodában és lakásban házkutatást tartottak - tette hozzá.

Más ellenzéki források 15-30 személy őrizetbe vételéről számoltak be, megjegyezve, hogy valamennyien közel álltak Igor Giorgadze volt grúz állambiztonsági miniszterhez. Giorgadze formálisan az Igazságosság párt vezetője, de jelenleg külföldön - feltehetően Oroszországban - bujkál, s körözi az Interpol, mert a grúz hatóságok szerint 1995-ben ő állt az Eduard Sevardnadze akkori elnök ellen megkísérelt merénylet hátterében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!