Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A belga rendőrők laktanyákban kerestek szélsőségeseket

MTI
2006.09.07. 15:07

A belga rendőrség 20 laktanyát kutatott át, és több katona otthonában is házkutatást tartott csütörtökön szélsőjobboldali aktivisták után nyomozva - közölte egy rendőrségi szóvivő. A belga rendfenntartó szervek annak szeretnének a végére járni, hogy a hadsereg soraiban valóban elvegyültek-e fegyvercsempészettel és fajgyűlöletre uszító csoportok tagjai. A házkutatások során olyan elektronikus leveleket találtak, amelyek arra utalnak, hogy szervezett szélsőjobboldal működik a hadseregnél.

Belgiumban egyre növekszik a Vlaams Belang (Flamand Érdek) szélsőjobboldali pártnak a támogatottsága. Ez a politikai erő azt szeretné elérni, hogy a hollandul beszélő belgák, vagyis a flamandok kiváljanak a németalföldi országból. A rasszista indítékú szélsőséges cselekmények mind gyakoribbak. Májusban Antwerpenben például egy 18 éves bőrfejű férfi agyonlőtt egy afrikai nőt. A mostani razziákat a Flandria keleti részén fekvő Limburgban és Antwerpenben hajtották végre. Egyelőre senkit sem tartóztattak le, de a nyomozást vezető helyi bíróság 24 óra múlva dönt arról, hogy néhány gyanúsítottat őrizetbe vegyenek vagy sem.